Proxmox VE 4.3 released!

Discussion in 'Proxmox VE: Installation and configuration' started by martin, Sep 27, 2016.

  1. martin

    martin Proxmox Staff Member
    Staff Member

    Joined:
    Apr 28, 2005
    Messages:
    633
    Likes Received:
    319
    We are really excited to announce the final release of our Proxmox VE 4.3!

    The new version comes with a comprehensive framework for the technical documentation of Proxmox VE. It is version specific, allows global as well as contextual help, and you can access it in various formats like html, pdf or epub.

    The GUI framework has now only vertical menus, making the whole structure more logic. This allowed us to group items and add new icons.

    Watch our short introduction video - What's new in Proxmox VE 4.3

    Release notes

    https://pve.proxmox.com/wiki/Roadmap#Proxmox_VE_4.3

    ISO Download

    http://www.proxmox.com/en/downloads
    Alternate ISO download:
    http://download.proxmox.com/iso/

    Upgrading
    https://pve.proxmox.com/wiki/Downloads

    Bugtracker
    https://bugzilla.proxmox.com

    A big THANK-YOU to our active community for all feedback, testing, bug reporting and patch submissions.
    __________________
    Best regards,

    Martin Maurer
    Proxmox VE project leader
     
    talos and shantanu like this.
  2. 1nerdyguy

    1nerdyguy Member

    Joined:
    Apr 17, 2014
    Messages:
    118
    Likes Received:
    2
    Dang, no cloudinit in this one? I'm desperately awaiting that.
     
    Fernando Cappiello likes this.
  3. chrone

    chrone Member

    Joined:
    Apr 15, 2015
    Messages:
    110
    Likes Received:
    14
    Awesome! :D

    Is there new feature for Proxmox HA migrating all HA enabled VMs across available nodes upon reboot?
     
    robhost likes this.
  4. zacharyrohrbach

    zacharyrohrbach New Member

    Joined:
    Sep 27, 2016
    Messages:
    1
    Likes Received:
    1
    Hello!

    This is my first post on these forums and also the reason I made an account on these forums! I'm excited to see where Proxmox is going, and I'm excited to be a part of this community. I updated to VE 4.3 today, and when I went to the "Disks" tab, I noticed something strange. My enterprise SSD shows up and gives me all of the S.M.A.R.T. data that I need, but my SAS drives come up as "UNKOWN" (spelling mistake?) and show no data at all. I can get the data of my drives using the smartctl package, but I'd far prefer to be able to see this disk information through the web interface. If this is a feature that will be added or was missed when this page was added for the VE 4.3 release, I'd love to know!

    Example: http://imgur.com/a/wcefC
     
    snowman66 likes this.
  5. Greg Bernard

    Greg Bernard Member
    Proxmox Subscriber

    Joined:
    Apr 18, 2016
    Messages:
    45
    Likes Received:
    5
    Hello,

    I would like to know if there is simple way to stick to 4.2 release ?

    I need to upgrade one of my cluster node and would like to avoid having one of the nodes in 4.3 and all others in 4.2
    Furthermore, I never upgrade my server just after a new release.

    Thanks for your answer.
     
  6. tom

    tom Proxmox Staff Member
    Staff Member

    Joined:
    Aug 29, 2006
    Messages:
    13,449
    Likes Received:
    389
    Just disable the enterprise repo in your sources.list.

    Or change from pve-enterprise to pve-enterprise4.2

    Please note, the pve-enterprise4.2 is not yet online, will follow the next days. But note, this will NOT get any updates or security fixes, this is just for archive.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  7. Phinitris

    Phinitris Member

    Joined:
    Jun 1, 2014
    Messages:
    83
    Likes Received:
    11
    Very nice,
    would love to see Ceph Jewel and CloudInit coming in Proxmox VE 4.4
     
    chrone likes this.
  8. ivensiya

    ivensiya Member

    Joined:
    Feb 17, 2013
    Messages:
    56
    Likes Received:
    1
    KSM sharing not work. 70% memory used, but ksm don't starting.
     
  9. hybrid512

    hybrid512 Member

    Joined:
    Jun 6, 2013
    Messages:
    69
    Likes Received:
    3
    Why still qemu 2.6 and not 2.7 ?
    2.7 is available for nearly a month now and would (probably) fix many problems related to iothread enabled volumes such as backups and hot unplug.
     
  10. tom

    tom Proxmox Staff Member
    Staff Member

    Joined:
    Aug 29, 2006
    Messages:
    13,449
    Likes Received:
    389
    will start at 80 % usage.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
    chrone likes this.
  11. Mark van de Louw

    Mark van de Louw New Member
    Proxmox Subscriber

    Joined:
    Sep 27, 2016
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Our system does not show any S.M.A.R.T Data in the new GUI, on the commandline (with smartctl) it functions.
    Is this a known bug or does it need some time to collect data?
     
  12. fireon

    fireon Well-Known Member
    Proxmox Subscriber

    Joined:
    Oct 25, 2010
    Messages:
    2,924
    Likes Received:
    168
    Thanks for the new features. Works like a charm. Smart with ZFS in GUI, very nice :)
    In this new version... wait the server for quorum with a cluster with only two servers?
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  13. ivensiya

    ivensiya Member

    Joined:
    Feb 17, 2013
    Messages:
    56
    Likes Received:
    1
    S.M.A.R.T Data support with NVME?
     
  14. jeffwadsworth

    jeffwadsworth Member

    Joined:
    Jan 13, 2016
    Messages:
    148
    Likes Received:
    12
    Great work. Thanks for the update.
     
  15. FastLaneJB

    FastLaneJB Member

    Joined:
    Feb 3, 2012
    Messages:
    79
    Likes Received:
    6
    Same for me. No SMART data either on my system.

    EDIT: Just checked the syslog and see this

    Sep 27 22:47:43 kt-proxmox-01 pvedaemon[28722]: Argument "Read_scanning" isn't numeric in addition (+) at /usr/share/perl5/PVE/Diskmanage.pm line 91.

    Sep 27 22:47:43 kt-proxmox-01 pvedaemon[28722]: Argument "was" isn't numeric in addition (+) at /usr/share/perl5/PVE/Diskmanage.pm line 92.

    Sep 27 22:47:43 kt-proxmox-01 pvedaemon[28722]: Argument "never" isn't numeric in addition (+) at /usr/share/perl5/PVE/Diskmanage.pm line 93.

    Suspect this is related as looking at those lines its where the code is pulling smart data.
     
    #15 FastLaneJB, Sep 27, 2016
    Last edited: Sep 28, 2016
    Mark van de Louw likes this.
  16. jkirker

    jkirker Member
    Proxmox Subscriber

    Joined:
    Feb 1, 2016
    Messages:
    48
    Likes Received:
    1
    When upgrading major PM/PVE versions, is it best to upgrade via the GUI or if it's advantageous to upgrade via the CLI.

    Who has graded their environment so far? Any issues?
     
  17. dokument

    dokument New Member

    Joined:
    Nov 14, 2014
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    I did a command line apt-get update, dist-upgrade, upgrade and then gui upgrade and it worked for the most part. I have no data populating the graphs or charts on the summary page now though. I should mention that I am not an enterprise customer.
     
  18. ScOut3R

    ScOut3R Member

    Joined:
    Oct 2, 2013
    Messages:
    55
    Likes Received:
    3
    Hi there,

    thank you for all the hard work you are putting into Proxmox! I've been a happy user for 3 years now. I've even managed to convince my previous employer to pay for a subscription for our 5 servers. :D

    I am very sorry but now I have to express my complaint about the vertical menu design. I understand that it fits better to the general flow of action (select object from the tree menu, select context on the vertical menu, do action) from left to right, but from a visual point of view it breaks the structure. It is utterly intruding on a laptop screen, and quite annoying even on a 24" display. From my experience I usually need a single (maybe 2) context from that menu when I am up for something in Proxmox so the mouse travel wasn't really a concern when this menu was horizontal. Now it occupies a huge vertical space close to the middle of the screen, taking away useful horizontal space from the main window, where the action is happening.

    I am sorry to say this, but every decent UI/UX designer would scream at this layout, because it looks awkward and feels awkward.

    Cheers,
    Mate
     
    kotakomputer, gkovacs and chrone like this.
  19. shantanu

    shantanu Member

    Joined:
    Mar 30, 2012
    Messages:
    98
    Likes Received:
    6
    Awesome work guys! Love the update.
    Also the minor things like the BIOS display image.

    Keep up the awesome work!

    Regards,
    Shantanu Gadgil
     
  20. shantanu

    shantanu Member

    Joined:
    Mar 30, 2012
    Messages:
    98
    Likes Received:
    6
    I agree, I too didn't think the vertical menus was such a "hot" idea, but I'm OK with it.
    Only so many options can fit in a horizontal menu.

    @ScOut3R
    I think they must have done this as they expect more options/settings coming up.

    Cheers and Regards,
    Shantanu
     
    djinnsour and jeffwadsworth like this.
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice