[SOLVED] PVE Kernel do not boot

Discussion in 'Proxmox VE: Installation and configuration' started by failx1993, Apr 22, 2019.

  1. failx1993

    failx1993 New Member

    Joined:
    Apr 22, 2019
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Hello together,

    I have some strange issue with PVE 5.3 and 5.4.
    I can install Proxmox without any issue. But the PVE Kernel will not boot. After GRUB Loader I can see "normal" boot messages and after that (the moment where normally the prompt appears) the screen stays black and nothing responds to any kind of input. Same issue when I install Debian 9.8 and on top of it the Proxmox package with kernel. I can not boot the pve Kernel. Exact the same behavior. When I choose the Debian build in AMD64 kernel the System will boot normally. I suggest that this is an issue with UEFI. So I changed my BIOS to Legacy boot and reinstalled Debian/Proxmox. But also the same behavior. I also can not see any error Message in the Syslog file. It seems that everything stopped working after the system tries to boot the kernel. I guess that this is an incompatibility with my Hardware.

    HW:
    AMD Ryzen 5 2400G
    ASRock Fatility B450 K4

    Is there a know issue with AMD or ASRock Hardware and newer PVE Kernels ?

    Thanks in advance
     
  2. failx1993

    failx1993 New Member

    Joined:
    Apr 22, 2019
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Additional Info: I installed Kernel 4.13 and it is booting without any issue.
     
  3. wolfgang

    wolfgang Proxmox Staff Member
    Staff Member

    Joined:
    Oct 1, 2014
    Messages:
    4,763
    Likes Received:
    316
    Hi,

    The problem is the Graphics driver.
    AMD made a major change in it.
    The problem is old kernel (before 4.19) work only with old firmware.
    New firmware only works with new kernels.
    Alternative you can disable the graphics kernel module.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  4. timonych

    timonych Member

    Joined:
    Aug 8, 2017
    Messages:
    32
    Likes Received:
    3
    Yes, the problem with Graphics. I have put nomodeset in grub and update-grub. After I have success boot with Athlon 200GE and HDMI Display Emulator for Standalone Server.

    MY GRUB Parameters
    Code:
    GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash nomodeset spectre_v2=off nopti pti=off amd_iommu=on"
    
     
    #4 timonych, Apr 23, 2019
    Last edited: Apr 23, 2019
    peterge98 likes this.
  5. failx1993

    failx1993 New Member

    Joined:
    Apr 22, 2019
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Thanks a lot for your input :)
    Will the nomodeset option disable the graphic cards features ? I am using my build as home server for vms, containers and media playback (yes I know it's not build for this use case). As I can read about nomodeset it has only impact to the splash screen.

    @wolfgang
    You mean that the pve kernel uses a newer firmware and amd does not support it yet ?
     
  6. timonych

    timonych Member

    Joined:
    Aug 8, 2017
    Messages:
    32
    Likes Received:
    3
    According to askubuntu.com
    I have similliar problem after fresh install Debian and after Proxmox-ve pkg. With Debian kernel there is no problem. But after install Proxmox-ve and Proxmox kernel my system stucks on booting. After googling I have found solution to add nomodeset to GRUB.

    So, for Me is was workaround.
     
    failx1993 likes this.
  7. wolfgang

    wolfgang Proxmox Staff Member
    Staff Member

    Joined:
    Oct 1, 2014
    Messages:
    4,763
    Likes Received:
    316
    4.15 is in the middle of the change.
    In the next PVE Kernel this will be fixed but not in the 4.15 one.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
    failx1993 likes this.
  8. failx1993

    failx1993 New Member

    Joined:
    Apr 22, 2019
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    You guys are awesome :) Thanks for help
     
  9. hisaltesse

    hisaltesse Member

    Joined:
    Mar 4, 2009
    Messages:
    219
    Likes Received:
    0
    How did you install this Kernel? I have a kernel panic and the system won't boot an I can't find instruction on how to re-install the pve kernel so it can boot.. Let me know. Thanks.
     
  10. failx1993

    failx1993 New Member

    Joined:
    Apr 22, 2019
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    I changed repository to unstable so i get all the new stuff including this kernel. But if you have a Kernel Panic, something i broken wich you need to fix bevor upgrading kernel. (BTW: New Unstable uses Kernel 5.0, wich seems to be working)

    Edit:
    Did not read what i wrote befor :D I do not use this setup anymore, but a I remember i installed an older version (I think I choosed 5.2) of the Proxmox appliance.
     
  11. hisaltesse

    hisaltesse Member

    Joined:
    Mar 4, 2009
    Messages:
    219
    Likes Received:
    0
    Yes. What I am looking for are instructions how to reload the kernel so I can successfully boot because I currently have a kernel panic and unable to boot into the os at all.

    And my server was still on Proxmox v3 I think, and with vz containers.
     
  12. failx1993

    failx1993 New Member

    Joined:
    Apr 22, 2019
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice