Win10 VM: No sleep since 6.1

bolzerrr

New Member
Apr 11, 2019
12
0
1
39
Hello,
i am running a windows 10 vm with PM6.1. I ported it recently from 5.4 and it always used to be in sleep state if unused.
Since 6.1 the vm still gets into sleep but when i want to wake it completely reboots.

I tried with a plain fresh install but i have the same situation. What i also could figure out: Sleep is only avaiable with SPICE. If i use a different gpu emulation it is not avaiable at all inside W10. I can still trigger it from the outside (Webinterface) but when i spin it up again, same behaviour.

I updated virtio drivers in both: The Original VM and the fresh as well, but no changes.

Any ideas how to approach this?

Thank you
 

dcsapak

Proxmox Staff Member
Staff member
Feb 1, 2016
4,369
405
103
31
Vienna
what do you mean with 'sleep' ? suspend to ram/disk? from inside the vm? how do you wake up the vm ?
any logs from inside the vm?
 

bolzerrr

New Member
Apr 11, 2019
12
0
1
39
I teste now even more but still the same result. I dotn see errors from the outside but windows is telling me:

Die Wiederaufnahme aus dem Ruhezustand war nicht erfolgreich. Fehlerstatus: 0xC0000001.

FailureStatus3221225473

FailureMsgA fatal error occurred processing the restoration data.

Der Computer wurde nach einem schwerwiegenden Fehler neu gestartet. Der Fehlercode war: 0x0000005c (0x0000000000000201, 0xfffff7fc80001600, 0xffffffffc0000001, 0x0000000000000000). Ein volles Abbild wurde gespeichert in: C:\Windows\MEMORY.DMP. Berichts-ID: 377a2141-cb4c-4409-ae95-52f734ac6cc5.
 

bolzerrr

New Member
Apr 11, 2019
12
0
1
39
Hi,

i am still struggling with this issue, anyone experiencing the same?

PS: I´d like to include the German community - but i don't want to open a duplicate. Can this be moved?
 

der-brumm-baer

New Member
Aug 22, 2018
7
1
3
40
Hello,

I have the same problem here, it worked some time ago.
the Windows 10 machine goes to standby, and the state in the Proxmox WebIf also show the paused sign.
But when i try to "Resume" the machine it stops and I have to "Start" it again.

I am on
pve-manager/6.1-8/806edfe1 (running kernel: 5.3.18-2-pve)
intalled
Windows 10 with all updates

Kind regards
Sven
 

About

The Proxmox community has been around for many years and offers help and support for Proxmox VE and Proxmox Mail Gateway. We think our community is one of the best thanks to people like you!

Get your subscription!

The Proxmox team works very hard to make sure you are running the best software and getting stable updates and security enhancements, as well as quick enterprise support. Tens of thousands of happy customers have a Proxmox subscription. Get your own in 60 seconds.

Buy now!