VPS > Proxmox (on debian 9) > Windows Server guest crashes during install, tried all possible settings on forums

ErikFBO

New Member
Jan 8, 2021
2
1
3
39
Hi everybody, this is my first post. Trying to pull this one off for 2 days..
So i have a proxmox (6.2-14) installed in a debian 9 installation that is running on a VPS. (Contabo)
This confoguration doesnt allow to use hardware virtualisation (so no KVM harware virtylisation = yes possible)
I want to install a guest Windows 10 or Windows Server to run a windows application in cloud.
I followed 4 posts on this topic, this one beeing the most complete: https://davejansen.com/recommended-settings-windows-10-2016-2018-2019-vm-proxmox/

But to no avail. The guest crashes always somewhere during the installation. I tried almost all possible configurations that made a bit sense and offcourse i tried the offical guide multiple times. Is it even possible to run windows inside this setup?

So basicly:
Contabo VPS
---Debian 9- Proxmox 6.2
------Windows 10/Windows server
 

Dominic

Proxmox Staff Member
Staff member
Mar 18, 2019
971
111
43
Do you have other stuff running there currently? Proxmox VE uses Debian 10 as base, not 9.

Generally, it is possible to start Windows 10 without KVM hardware virtualization. However, it's not fun to use. One example configuration that should work:
Code:
➜  ~ sudo qm config 900
agent: 1
bootdisk: scsi0
cores: 2
kvm: 0
memory: 4096
name: windows10a.example.com
net0: virtio=DE:19:1E:08:28:1A,bridge=vmbr1
numa: 0
ostype: win10
scsi0: nvmeThin:vm-900-disk-0,cache=unsafe,size=100G
scsihw: virtio-scsi-pci
sockets: 1
vga: qxl
smbios1: uuid=38f45de3-a6b2-4466-8f26-dd7c8628ec18
vmgenid: 48c76b2f-6568-4700-88df-842293609d9e
 
Last edited:

ErikFBO

New Member
Jan 8, 2021
2
1
3
39
Do you have other stuff running there currently? Proxmox VE uses Debian 10 as base, not 9.

Generally, it is possible to start Windows 10 without KVM hardware virtualization. However, it's not fun to use. One example configuration that should work:
Code:
➜  ~ sudo qm config 900
agent: 1
bootdisk: scsi0
cores: 2
kvm: 0
memory: 4096
name: windows10a.example.com
net0: virtio=DE:19:1E:08:28:1A,bridge=vmbr1
numa: 0
ostype: win10
scsi0: nvmeThin:vm-900-disk-0,cache=unsafe,size=100G
scsihw: virtio-scsi-pci
sockets: 1
vga: qxl
smbios1: uuid=38f45de3-a6b2-4466-8f26-dd7c8628ec18
vmgenid: 48c76b2f-6568-4700-88df-842293609d9e
Hi Dominic, finally i got things working, thank you for your input!
 
  • Like
Reactions: Dominic

About

The Proxmox community has been around for many years and offers help and support for Proxmox VE and Proxmox Mail Gateway. We think our community is one of the best thanks to people like you!

Get your subscription!

The Proxmox team works very hard to make sure you are running the best software and getting stable updates and security enhancements, as well as quick enterprise support. Tens of thousands of happy customers have a Proxmox subscription. Get your own in 60 seconds.

Buy now!