Installer gives black screen after GRUB

mdbraber

New Member
Oct 16, 2018
15
1
3
36
Hi,

When I'm trying to install Proxmox on a new build (Fujitsu 3644-B motherboard, Intel i3-8100 Coffee Lake, 32GB ECC RAM, C236 chipset, Intel UHD 630 integrated graphics) it's giving me a black screen after the initial GRUB boot loader. I would expect there's some incompatibility with the i915 graphics driver, so I've tried all sorts of combinations with nomodeset, i915.alpha_support=1etc. but to no avail.

The debian installer (both the 9.5 one and the upcoming 10.0 one) are giving the same error. But the Ubuntu installer (both 18.05 and 18.10) work fine and boot into full graphics mode. As Proxmox is based on the Ubuntu kernel I had expected that it would boot the same?

/EDIT: with some tweaking (using the Debian installer here, but same behaviour with Proxmox installer) I'm able to get this kind of weird situation: 10x mini display duplicated across the top ~60 pixel of my screen. I can see it's working, but I can't read anything :)

/SOLVED: This turned out to be a hidden BIOS option that needed to be disabled on the Fujitsu 3644-B motherboard. Go into PCI settings and disable "Above 4G decoding" and it works like expected.




Is there anything I can do / check to get the Proxmox installer to work? I could probably work around this w/ using the Ubuntu installer + debootstrap but would rather use the normal Proxmox installer. Any ideas?

Thanks!
 
Last edited:

mdbraber

New Member
Oct 16, 2018
15
1
3
36
This turned out to be a hidden BIOS option that needed to be disabled on the Fujitsu 3644-B motherboard. Go into PCI settings and disable "Above 4G decoding" and it works like expected.
 

Rob Loan

Member
Mar 25, 2017
48
5
8
54
I also had this issue, and the fix for the Coffee Lake NUC is to turn on the Legacy Boot option in BIOS.
 

aureladmin

New Member
Apr 15, 2016
5
0
1
32
same issue for me on new clevo laptop, i'm not able to install proxmox at the moment.

With debian 9.6, the issue is the same.
 

aureladmin

New Member
Apr 15, 2016
5
0
1
32
Do you have a solution for this?
Or I'm waiting for the new version of "Proxmox" hoping that this solves the problem
 

mdbraber

New Member
Oct 16, 2018
15
1
3
36
If you have the exact same issue I have check for the "Above 4G decoding" in your BIOS and disable it. If it's "just" a black screen, try and see if another (more recent) kernel might solve your issues. Try e.g. using the Ubunu Live CD or Debian Buster Live CD.
 

aureladmin

New Member
Apr 15, 2016
5
0
1
32
This option "Above 4G decoding" is not present in the bios. The bios of clevo laptop is very poor.

also, there is no possibility to force the bios in LEGACY mode
 

Rob Loan

Member
Mar 25, 2017
48
5
8
54
Ran into this issue with a Gemini Lake (j4105) part but this time it didn't have a legacy boot option to fall back on. The grub2 in Ubuntu 18.10 (Cosmic Cuttlefish) 2.02dfsg1-5ubuntu8 worked so this might be a recent intel graphics issue with grub2.

http://rob.com/porteus/ProxmoxH2.iso is a 642Meg Proxmox VE 5.3 install image that works on both Gemini Lake and Coffee Lake systems in uEFI mode. It boots and runs normally, but installs the standard broken grub2. Details how to slip a good grub2 into the installed disk are https://forum.odroid.com/viewtopic.php?f=170&t=32943
 
Last edited:

aureladmin

New Member
Apr 15, 2016
5
0
1
32
Thanks, I have attempt to install LMDE 3 and it's work for me. I have install proxmox on the top today.
 

About

The Proxmox community has been around for many years and offers help and support for Proxmox VE and Proxmox Mail Gateway. We think our community is one of the best thanks to people like you!

Get your subscription!

The Proxmox team works very hard to make sure you are running the best software and getting stable updates and security enhancements, as well as quick enterprise support. Tens of thousands of happy customers have a Proxmox subscription. Get your own in 60 seconds.

Buy now!