windows 11 - guest has not initialized the display (yet)

requests

New Member
Nov 15, 2020
16
1
3
37
Hello

I'm trying to create a windows 11 VM in proxmox VE 7, but once i start the vm it says "guest has not initialized the display (yet)"
1634582469619.png
packages & version installed
proxmox-ve: 7.0-2 (running kernel: 5.11.22-5-pve)
pve-manager: 7.0-13 (running version: 7.0-13/7aa7e488)
pve-kernel-helper: 7.1-2
pve-kernel-5.11: 7.0-8
pve-kernel-5.4: 6.4-6
pve-kernel-5.11.22-5-pve: 5.11.22-10
pve-kernel-5.4.140-1-pve: 5.4.140-1
ceph-fuse: 14.2.21-1
corosync: 3.1.5-pve1
criu: 3.15-1+pve-1
glusterfs-client: 9.2-1
ifupdown: residual config
ifupdown2: 3.1.0-1+pmx3
libjs-extjs: 7.0.0-1
libknet1: 1.22-pve1
libproxmox-acme-perl: 1.4.0
libproxmox-backup-qemu0: 1.2.0-1
libpve-access-control: 7.0-5
libpve-apiclient-perl: 3.2-1
libpve-common-perl: 7.0-10
libpve-guest-common-perl: 4.0-2
libpve-http-server-perl: 4.0-3
libpve-storage-perl: 7.0-12
libspice-server1: 0.14.3-2.1
lvm2: 2.03.11-2.1
lxc-pve: 4.0.9-4
lxcfs: 4.0.8-pve2
novnc-pve: 1.2.0-3
proxmox-backup-client: 2.0.11-1
proxmox-backup-file-restore: 2.0.11-1
proxmox-mini-journalreader: 1.2-1
proxmox-widget-toolkit: 3.3-6
pve-cluster: 7.0-3
pve-container: 4.1-1
pve-docs: 7.0-5
pve-edk2-firmware: 3.20210831-1
pve-firewall: 4.2-4
pve-firmware: 3.3-2
pve-ha-manager: 3.3-1
pve-i18n: 2.5-1
pve-qemu-kvm: 6.0.0-4
pve-xtermjs: 4.12.0-1
qemu-server: 7.0-16
smartmontools: 7.2-1
spiceterm: 3.2-2
vncterm: 1.7-1
zfsutils-linux: 2.0.5-pve1
 
Last edited:

fiona

Proxmox Staff Member
Staff member
Aug 1, 2019
1,999
356
88
Hi,
there is a known issue when the machine type is i440fx (fix is in the works), but it should work when the type is q35. Could you please post the full configuration qm config <ID>. Has the VM been newly created or was it in use before?
 

requests

New Member
Nov 15, 2020
16
1
3
37
Hi,
there is a known issue when the machine type is i440fx (fix is in the works), but it should work when the type is q35. Could you please post the full configuration qm config <ID>. Has the VM been newly created or was it in use before?
bios: ovmf
boot: order=virtio0;ide2;net0
cores: 8
efidisk0: local:107/vm-107-disk-1.qcow2,efitype=4m,pre-enrolled-keys=1,size=528K
ide2: local:iso/Win11_English_x64.iso,media=cdrom,size=5369126K
machine: pc-q35-5.2
memory: 8192
name: win-test
net0: virtio=5E:69:24:DB:2C:0B,bridge=vmbr0,firewall=1
numa: 0
ostype: win10
scsihw: virtio-scsi-single
smbios1: uuid=8b37fa25-e171-48d2-971c-6fbb326fd1e3
sockets: 1
tpmstate0: local:107/vm-107-disk-2.raw,size=4M,version=v2.0
virtio0: local:107/vm-107-disk-0.qcow2,iothread=1,size=64G
vmgenid: 6588926d-a6e7-4b42-b300-cbedcb79c7a5

the vm is newly created
 

fiona

Proxmox Staff Member
Staff member
Aug 1, 2019
1,999
356
88
I'm not able to reproduce the issue here as long as the machine type is not i440fx. Could you check the integrity of the OVMF files with
Code:
debsums -s pve-edk2-firmware
(you might need to install debsums first)? If there is no output, please try re-creating the VM again.

If it still doesn't work, please post more information about your host.
 

About

The Proxmox community has been around for many years and offers help and support for Proxmox VE, Proxmox Backup Server, and Proxmox Mail Gateway.
We think our community is one of the best thanks to people like you!

Get your subscription!

The Proxmox team works very hard to make sure you are running the best software and getting stable updates and security enhancements, as well as quick enterprise support. Tens of thousands of happy customers have a Proxmox subscription. Get your own in 60 seconds.

Buy now!