[SOLVED] Moved hard drive to new computer case and new motherboard and now ethernet not working!

KingTChoka

Member
Sep 4, 2021
34
1
8
26
Hi,

So I can't get any internet connection after moving my hdd (that has the proxmox OS installed) into a new computer case and now I have no internet connection.

I tried editing the /etc/network/interfaces file to match the new ethernet id (enp4s0 --> enp6s0) and after rebooting, it still didn't work.

There's no light flashing on my ethernet port, but after typing ip link set dev enp6s0 up, the light on the physical port starts flashing yellow, but there's still no internet connection.

Anything else I can try?

Thanks!
 

Dunuin

Famous Member
Jun 30, 2020
8,932
2,284
156
Germany
I tried editing the /etc/network/interfaces file to match the new ethernet id (enp4s0 --> enp6s0) and after rebooting, it still didn't work
Did you change all occurrences? Usually, you have to change it twice in the /etc/network/interfaces when only using a single NIC without bonding or vlans.
Is ip addr returning a NO_CARRIER?
Is that new mainboard very new and maybe using a NIC that isn't well supported (especially if you didn' upgraded your PVE installation for a long time)?
 
Last edited:

KingTChoka

Member
Sep 4, 2021
34
1
8
26
Did you change all occurrences?
What do you mean? There was only one enp6s0 interface to update in the /etc/network/interfaces file
Is ip addr returning a NO_CARRIER?
I don't believe so, ip addr shows all the interfaces including the vmbr0 which has my previous ip showing
Is that new mainboard very new
No it's a pretty old Motherboard https://www.gigabyte.com/Motherboard/GA-Z270-HD3-rev-10#kf

Is there perhaps another network config file I have to update? Maybe I need to re-update the MAC-IP address on my router?
 
Last edited:

Dunuin

Famous Member
Jun 30, 2020
8,932
2,284
156
Germany
What do you mean? There was only one enp6s0 interface to update in the /etc/network/interfaces file
Once for the NIC and then again for the bridge where you assign the NIC too. So check that you got a "bridge-ports enp6s0" for your vmbr0 and a "iface enp6s0 inet manual" for your NIC.

And you don't up the NIC with ip link set dev enp6s0 up, you up the bridge which will then up the NIC. So if your NIC was down, you probably forget to edit the bridge and it is still using enp4s0.

Is there perhaps another network config file I have to update?
Other network related config files are "/etc/hosts", "/etc/resolv.conf" and the filewall config files in "/etc/pve/firewall/". But usually you only need to edit the "/etc/network/interfaces".
 
Last edited:

KingTChoka

Member
Sep 4, 2021
34
1
8
26
YES IT WORKS!!!

bridge-ports enp6s0
THIS!

Totally didn't see that! I only changed the iface enp6s0 inet manual, but after changing the bridge-ports and reboot, I finally have internet again.

Thank you!!!
 

About

The Proxmox community has been around for many years and offers help and support for Proxmox VE, Proxmox Backup Server, and Proxmox Mail Gateway.
We think our community is one of the best thanks to people like you!

Get your subscription!

The Proxmox team works very hard to make sure you are running the best software and getting stable updates and security enhancements, as well as quick enterprise support. Tens of thousands of happy customers have a Proxmox subscription. Get your own in 60 seconds.

Buy now!