odd network behavior on VMs and CTs

Adam Dale

New Member
May 5, 2019
2
0
1
45
I don't even know where to start asking about this , I have searched for about 4 days everywhere.. About a week ago or so this started happening.

The network speed test will do about 400Mbit/s down and only 4.09 or 4.10 up (the up is that EVERY TIME )

I am on gigabit fiber with gig and 10g switches in the house.

Transfering files internally to any of these vm or ct the TX rate caps at about 4Mbit/s or so internally ,

I started troubleshooting this when my plex box that is on one of these VMs started saying the network was not fast enough and would drop ...

Proxmox 5.3-8
VMs are ubuntu 18.04 and CT is 18.04

is there something that would restrict the upload/TX rate in the guest but not the host (the host promox server dosnt seem to be effected, I can TX/RX at full speeds)
 

Adam Dale

New Member
May 5, 2019
2
0
1
45
well here is an update....

it looks like its something with ALL my ubuntu 18.04 installs.. even a physical machine I have in the house is doing the same thing.. now to figure out what the heck I have done :(

installed a Debian CT and no issues..
 
Apr 2, 2017
6
1
3
I had some issues with the network speed as well. I use a 1GB link, but had a transfer rate at 40KB/s to even nothing. After some testing, I figured out it is related to the network interface. In the first place I used the on board NIC where the admin interface is running as well. Than I used a PCIE NIC and it is running like charm.


Host:
Proxmox 5.4-3
D3417-B2
2x16GB Samsung M391A2K43BB1-CPB
Intel Core i3-7100T
sda: 120GB System-SSD -> System SSD
sdb: 10TB Segate IronWolf (lvm-thin-pool) -> Backup HDD
ssc: 8TB WesternDigital Red (OldScool straight mounting) -> active System (date storage)
sdd: 500GB SSD (lvm-thin-pool) -> active System (system HDD)
on board NIC: Intel i219-LM
NIC 2: Intel 82574L
 

TheJM

New Member
May 3, 2019
17
1
1
27
well here is an update....

it looks like its something with ALL my ubuntu 18.04 installs.. even a physical machine I have in the house is doing the same thing.. now to figure out what the heck I have done :(

installed a Debian CT and no issues..
I am having the exact same issue. All of my 18.04 installs are getting about 300Mbps down and 4.13Mbps up. I have tried both NICs and got the same results.

Did you ever figure out how to resolve your issue?
 

TheJM

New Member
May 3, 2019
17
1
1
27
I don't even know where to start asking about this , I have searched for about 4 days everywhere.. About a week ago or so this started happening.

The network speed test will do about 400Mbit/s down and only 4.09 or 4.10 up (the up is that EVERY TIME )

I am on gigabit fiber with gig and 10g switches in the house.

Transfering files internally to any of these vm or ct the TX rate caps at about 4Mbit/s or so internally ,

I started troubleshooting this when my plex box that is on one of these VMs started saying the network was not fast enough and would drop ...

Proxmox 5.3-8
VMs are ubuntu 18.04 and CT is 18.04

is there something that would restrict the upload/TX rate in the guest but not the host (the host promox server dosnt seem to be effected, I can TX/RX at full speeds)
What does a speedtest look like on your proxmox install as opposed to one of your VMs?

I started this thread to try and resolve my issue. I am linking it here in case either one of us finds a solution.
https://forum.proxmox.com/threads/upload-speed-issue.54840/#post-252803
 

HologramX

New Member
May 7, 2019
5
0
1
46
Same issue.. after some test ON SAME SERVER AND SAME LXC CONTAINER.. simple changing template , this was result:
ALL S.O. other than ubuntu have no issue
ALL ubuntu before and after 18 have no issue (14.X, 16.X 19.X)
ALL ubuntu 18.X.X have same issue.. Download perfect.. UPLOAD limited: < 5Mbit..
IF SOMEONE of proxmox team have an answer will be appreciated.
 

bofh

Member
Nov 7, 2017
96
8
8
39
why would promos has an answer?
you already said
ubuntu 18 even on a physical machine has that issue. debians dont even as a vm.

so my best guess is its ubuntu.
maybe something with the default networking/driver whatever. maybe offload issue or some qos service?
wouldnt be a big shock, i mean theres a reason why ubuntu doest have the best reputation for servers
 

TheJM

New Member
May 3, 2019
17
1
1
27
Same issue.. after some test ON SAME SERVER AND SAME LXC CONTAINER.. simple changing template , this was result:
ALL S.O. other than ubuntu have no issue
ALL ubuntu before and after 18 have no issue (14.X, 16.X 19.X)
ALL ubuntu 18.X.X have same issue.. Download perfect.. UPLOAD limited: < 5Mbit..
IF SOMEONE of proxmox team have an answer will be appreciated.
Please see my posts in this thread: https://forum.proxmox.com/threads/upload-speed-issue.54840/#post-254116
 

About

The Proxmox community has been around for many years and offers help and support for Proxmox VE and Proxmox Mail Gateway. We think our community is one of the best thanks to people like you!

Get your subscription!

The Proxmox team works very hard to make sure you are running the best software and getting stable updates and security enhancements, as well as quick enterprise support. Tens of thousands of happy customers have a Proxmox subscription. Get your own in 60 seconds.

Buy now!