[NUC13+PVE8] Switching from grub to proxmox-boot-tool

Ramalama

Well-Known Member
Dec 26, 2020
781
163
53
35
Hello boys and girls!

I know this isn't needed, because there are no benefits, but anyway.

If i switch to proxmox-boot-tool by:
Code:
umount /boot/efi
proxmox-boot-tool format /dev/nvme0n1p2 --force
proxmox-boot-tool init /dev/nvme0n1p2
mount /dev/nvme0n1p2 /boot/efi
echo "BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-6.2.16-3-pve root=/dev/mapper/pve-root ro quiet iommu=pt" > /etc/kernel/cmdline
update-initramfs -u -k all
proxmox-boot-tool refresh
reboot now

The systemd bootloader will boot, but can't mount the lvm partition "/dev/mapper/pve-root"

The Nuc 13 is installed fresh with the PVE 8.0.2 ISO, with ext4(lvm) as filesystem.

On my main Server (x570d4i-2t, 5800x...) with ZFS Raid10 as filesystem for the OS, the installer defaults to systemd boot anyway and it works flawless.

Now the question is, is there no way to simply switch to systemd-boot with an lvm based ext4 filesystem?

For me personally, systemd boot looks simply much nicer and is more modern anyway, i mean tbh, why do we need grub?

Cheers
 
I was stupid, all that wasn't working was fstab xD
fstab had the olf efi partition UUID, but i got a new one with formatting with the proxmox-boot-tool.

i changed additionally the "/etc/kernel/cmdline" to a simpler: "root=/dev/mapper/pve-root quiet iommu=pt"

now everything works perfectly fine as expected with systemd-boot.

Cheers!
 
I'm can't boot with a nuc 13 and ve8.

Could you share the problems you had? Where do you got stuck? Mine got freeze after the next grub's screen...
Promox-boot-tool fix your problem? I think al this shit it's related to nvme... Do you change or add any drive before?
I was stupid, all that wasn't working was fstab xD
fstab had the olf efi partition UUID, but i got a new one with formatting with the proxmox-boot-tool.

i changed additionally the "/etc/kernel/cmdline" to a simpler: "root=/dev/mapper/pve-root quiet iommu=

now everything works perfectly fine as expected with systemd-boot.

Cheers!
 
I'm can't boot with a nuc 13 and ve8.

Could you share the problems you had? Where do you got stuck? Mine got freeze after the next grub's screen...
Promox-boot-tool fix your problem? I think al this shit it's related to nvme... Do you change or add any drive before?
I had absolutely no issues.
It just installed grub as default in uefi mode.
All my servers use proxmox-boot-tool (systemd boot), what i mean is, that switch from grub to systemd was for me simply a change for consistency.
So everything worked already with the 8.0.2 iso without issues already.

I tryed the graphical and text based 8.0.2 installer, both worked flawless.

I have an NUC13ANHI3 with an nucioaluws adapter (second i226-lm enthernet nic), an Samsung 980 pro with 1tb and an 2,5inch sata ssd with 1tb.

I just updated before the nvme firmware of the samsung ssd and the bios to the newest for the nuc 0027.

However, i have no issues.

The only thing i disabled is wifi+bt+cec in the bios, because no one needs that for Proxmox

Cheers
 
Ah ok I understand... I have the same setup... But don't know where is my fail. Just in case don't change the order of the drives in the bios....
 
Thanks for the screenshots! I have almost the same configuration... I m going to install previous version of proxmox too many problems with this... Im stuck in this without advancing
If you have the same nuc13, then i don't understand tbh, what issues you have?

Maybe use another usb stick or usb port on the nuc...
I used rufus to create the usb stick from the 8.0.2 iso.

The only issues i seen, are some minor usb kernel error. But it's minor and all usb ports work anyway perfectly fine, it's just that the nuc13 is so mew, that there are still some patches needed.
I think an 6.3/6.4 kernel will fix all those issues anyway soon. Just needs a bit time till Proxmox adopts it as opt-in.

Im waiting myself for an 6.4 Kernel personally for another system, because in the other system is an intel arc a380 for plex/jellyfin transcoding.
And while 6.2 works already fine with the arc, it works perfectly fine at least with some minor bugs, 6.4 brings a ton of bugfixes and speed improvements for the Arc.

Im just trying to say, i wouldn't use Proxmox 7.4 as a new install, because for what, you will need to migrate later to 8.0 anyway at some point and I don't see any issues here at least with my NUC13ANHI3

Cheers
 

About

The Proxmox community has been around for many years and offers help and support for Proxmox VE, Proxmox Backup Server, and Proxmox Mail Gateway.
We think our community is one of the best thanks to people like you!

Get your subscription!

The Proxmox team works very hard to make sure you are running the best software and getting stable updates and security enhancements, as well as quick enterprise support. Tens of thousands of happy customers have a Proxmox subscription. Get yours easily in our online shop.

Buy now!