Witam, mam pytanie dotyczące zbudowania stacji roboczej związanej z 3 wirtualnymi maszynami. Obecnie posiadam system OMV z Home Assistant w Deckerze zainstalowany na SSD 256GB. Na razie system mam postawiony na starym laptopie acer E1-571g z adapterem PCIe + 6xsata, na dyskach posiadam jedynie filmy, zdjęcia i trochę danych 2x2TB z systemem plików ext4 jako rsync. Planuje rozbudowę do stacji roboczej Proxmox ponieważ ma lepszy system zarzadzania maszynami wirtualnymi i przejściami PCIe.
Obecnie posiadam :
- obudowa: COOLER MASTER Force 500
- zasilacz: be quiet! System Power 9 400W 80 Plus Bronze
- Ram: 2x GOODRAM DDR4 16GB 3200Mhz non-ECC (wiem że zalecane są ECC ale myślę że dla moich potrzeb wystarczy non-ECC)
- dysk: 2x Seagate IRONWOLF CMR 2TB 5900obr. 64MB
1x GOODRAM CX400 256GB SSD
- karta PCIe : 8x sata 6GB/s
- GPU: Biostar GeForce GT 210 1GB DDR3 ( może służyć tymczasowo na czas instalacji oraz do włączania awaryjnego CLI)
Maszyny wirtualne:
- OMV : Głównie udostępnianie plików w sieci: zdjęcia, wideo, niektóre dane jako udziały SMB. Proxmox ułatwiłby mi kopie zapasowe w razie awarii i szybszego przewrócenia.
- Home Assistant: system inteligentnego domu zigbee mqtt2 adapter USB i trochę urządzeń wifi oraz LAN (na razie testuję system do późniejszego wdrożenia do nowego domu).
- Windows z GPU do grania przyszłościowo.
Zastanawiam się więc jaki procesor i płytę główną wybrać do tego celu z racji na pcie passthrough i grupy IOMMU oraz żywotność.
Budżet w rozsądnych pieniądzach (1500 zł) moje typy to :
Płyta główna: Asus TUF GAMING B450-PLUS II lub ASRock B450 STEEL LEGEND
CPU: Ryzen 5 5500, AMD Ryzen 5 3600, AMD Ryzen 5 5600G
Obecnie posiadam :
- obudowa: COOLER MASTER Force 500
- zasilacz: be quiet! System Power 9 400W 80 Plus Bronze
- Ram: 2x GOODRAM DDR4 16GB 3200Mhz non-ECC (wiem że zalecane są ECC ale myślę że dla moich potrzeb wystarczy non-ECC)
- dysk: 2x Seagate IRONWOLF CMR 2TB 5900obr. 64MB
1x GOODRAM CX400 256GB SSD
- karta PCIe : 8x sata 6GB/s
- GPU: Biostar GeForce GT 210 1GB DDR3 ( może służyć tymczasowo na czas instalacji oraz do włączania awaryjnego CLI)
Maszyny wirtualne:
- OMV : Głównie udostępnianie plików w sieci: zdjęcia, wideo, niektóre dane jako udziały SMB. Proxmox ułatwiłby mi kopie zapasowe w razie awarii i szybszego przewrócenia.
- Home Assistant: system inteligentnego domu zigbee mqtt2 adapter USB i trochę urządzeń wifi oraz LAN (na razie testuję system do późniejszego wdrożenia do nowego domu).
- Windows z GPU do grania przyszłościowo.
Zastanawiam się więc jaki procesor i płytę główną wybrać do tego celu z racji na pcie passthrough i grupy IOMMU oraz żywotność.
Budżet w rozsądnych pieniądzach (1500 zł) moje typy to :
Płyta główna: Asus TUF GAMING B450-PLUS II lub ASRock B450 STEEL LEGEND
CPU: Ryzen 5 5500, AMD Ryzen 5 3600, AMD Ryzen 5 5600G