[SOLVED] Cannot login after adding samba user

mr.eskildsen

Member
Sep 16, 2019
2
0
21
52
I have just installed a fresh Proxmox VE 6. It is installed on a ZFS drive and has been running fine for a couple of weeks. I have then added a samba account for backup reasons. After adding the samba account I can no longer logon with my root account to Proxmox both via Web UI and SSH as well.
I have seen a description on how to reset root password, but it seems to be related to older Proxmox versions.
So my question is, how can I get access to my Proxmox root account again?

Update: The guide I mentioned: https://pve.proxmox.com/wiki/Root_Password_Reset

My idea is to boot a Debian LiveCD and import zpool . Then follow method 2.
Would that be possible? Or is there an easier way?
 
Last edited:
Figured out that it was even more straigth forward than I had hoped...
Method 1 works just fine.

1. Press 'Esc' at the boot menu
2. press 'e'
3. At the end of the command line simply add init=/bin/bash (the text isn't as described in the link above)
4. Press F10
5 type passwd
6. Type new password
7 Reboot
 

About

The Proxmox community has been around for many years and offers help and support for Proxmox VE, Proxmox Backup Server, and Proxmox Mail Gateway.
We think our community is one of the best thanks to people like you!

Get your subscription!

The Proxmox team works very hard to make sure you are running the best software and getting stable updates and security enhancements, as well as quick enterprise support. Tens of thousands of happy customers have a Proxmox subscription. Get yours easily in our online shop.

Buy now!