Wrong CPU-usage

fabian

Proxmox Staff Member
Staff member
Jan 7, 2016
6,736
1,177
164
Please post the complete output of
  • pveversion -v
  • qm config ID
 

gosha

Active Member
Oct 20, 2014
302
21
38
Russia
Ok.
Please post the complete output of
  • pveversion -v
  • qm config ID

Ok:

pveversion -v
proxmox-ve: 4.1-48 (running kernel: 4.4.6-1-pve)
pve-manager: 4.1-34 (running version: 4.1-34/8887b0fd)
pve-kernel-4.4.6-1-pve: 4.4.6-48
pve-kernel-4.2.6-1-pve: 4.2.6-36
pve-kernel-4.2.8-1-pve: 4.2.8-41
pve-kernel-4.2.3-2-pve: 4.2.3-22
lvm2: 2.02.116-pve2
corosync-pve: 2.3.5-2
libqb0: 1.0-1
pve-cluster: 4.0-39
qemu-server: 4.0-72
pve-firmware: 1.1-8
libpve-common-perl: 4.0-59
libpve-access-control: 4.0-16
libpve-storage-perl: 4.0-50
pve-libspice-server1: 0.12.5-2
vncterm: 1.2-1
pve-qemu-kvm: 2.5-13
pve-container: 1.0-61
pve-firewall: 2.0-25
pve-ha-manager: 1.0-28
ksm-control-daemon: 1.2-1
glusterfs-client: 3.5.2-2+deb8u1
lxc-pve: 1.1.5-7
lxcfs: 2.0.0-pve2
cgmanager: 0.39-pve1
criu: 1.6.0-1
fence-agents-pve: 4.0.20-1


balloon: 8192
boot: c
bootdisk: virtio0
cores: 6
cpu: SandyBridge
memory: 16384
name: ts1
net0: virtio=4E:5D:97:43:13:09,bridge=vmbr0
net1: virtio=C6:E3:D7:6A:B3:74,bridge=vmbr2
numa: 0
ostype: win7
smbios1: uuid=a2a5f12e-51b5-4431-babf-1b4c298c890b
sockets: 2
virtio0: ceph_stor:vm-105-disk-1,cache=writeback,size=50G
virtio1: ceph_stor:vm-105-disk-2,cache=writeback,size=200G

--
Best regards,
Gosha
 

spirit

Famous Member
Apr 2, 2010
5,326
522
133
www.odiso.com
Hi,
it could be interrupts related.
This kind of cpu usage is not show inside the vm.

do you have sqlserver installed ? It's known to do lot of interrupts
Also ceph access can use lot of cpu if you do lot of iops
 

gosha

Active Member
Oct 20, 2014
302
21
38
Russia
Hi,
it could be interrupts related.
This kind of cpu usage is not show inside the vm.

do you have sqlserver installed ? It's known to do lot of interrupts
Also ceph access can use lot of cpu if you do lot of iops

No, sql-server not installed. This Terminal server (rdp) for diskless clients (thinstation via pxe). MS Office and web only.
On Proxmox VE 3.x and 4.x with old GUI - works properly.
This happened since the last update... :(
 

spirit

Famous Member
Apr 2, 2010
5,326
522
133
www.odiso.com
can you try to install on host :

#apt-get install linux-tools

then use the command

#perf top

to see system calls (send me the result).



Another thing to test:

add to /etc/default/grub

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet transparent_hugepage=madvise"

#update-grub

then reboot
 

gosha

Active Member
Oct 20, 2014
302
21
38
Russia
...
#perf top
to see system calls (send me the result).
....
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet transparent_hugepage=madvise"

Ok.
perf top:

perf_top.png

And adding the parameter "transparent_hugepage=madvise" to kernel has no effect...

CPU.png

And it could hardly affected because on Proxmox VE 3.x and 4.x with old GUI - works properly.

--
Best regards,
Gosha
 

About

The Proxmox community has been around for many years and offers help and support for Proxmox VE, Proxmox Backup Server, and Proxmox Mail Gateway.
We think our community is one of the best thanks to people like you!

Get your subscription!

The Proxmox team works very hard to make sure you are running the best software and getting stable updates and security enhancements, as well as quick enterprise support. Tens of thousands of happy customers have a Proxmox subscription. Get your own in 60 seconds.

Buy now!