1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

snapshot backup not working

Discussion in 'Proxmox VE: Installation and configuration' started by wrt54gl, May 7, 2012.

  1. wrt54gl

    wrt54gl New Member

    Joined:
    Feb 11, 2011
    Messages:
    14
    Likes Received:
    0
    I get this error when I try a snapshot backup:

    INFO: starting new backup job: vzdump 100 --remove 0 --mode snapshot --compress lzo --storage backup --node vmh
    INFO: Starting Backup of VM 100 (qemu)
    INFO: status = running
    INFO: mode failure - unable to dump into snapshot (use option --dumpdir)
    INFO: trying 'suspend' mode instead
    INFO: backup mode: suspend

    The backup is successful however when I do the following command via ssh:

    vzdump --dumpdir /mnt/backup --mode snapshot 100
    INFO: starting new backup job: vzdump 100 --dumpdir /mnt/backup --mode snapshot
    INFO: Starting Backup of VM 100 (qemu)
    INFO: status = running
    INFO: backup mode: snapshot
    INFO: ionice priority: 7
    INFO: Logical volume "vzsnap-vmh-0" created
    INFO: creating archive '/mnt/backup/vzdump-qemu-100-2012_05_07-09_50_20.tar'
    INFO: adding '/mnt/backup/vzdump-qemu-100-2012_05_07-09_50_20.tmp/qemu-server.conf' to archive ('qemu-server.conf')
    INFO: adding '/mnt/vzsnap0/images/100/vm-100-disk-1.raw' to archive ('vm-disk-virtio0.raw')

    Is there a config file somewhere to set the options correctly for the web gui?

    I am running proxmox 2.1 with my own RAID setup. I have kept the same lvm layout except that the volume group is named pve1 instead of pve.
    I used the following howto:http://www.howtoforge.com/proxmox-2-with-software-raid
     
  2. tom

    tom Proxmox Staff Member
    Staff Member

    Joined:
    Aug 29, 2006
    Messages:
    11,056
    Likes Received:
    49
    post you /etc/pve/storage.cfg

    and also your lvm setup (lvdisplay, pvdisplay)
     
  3. bougui

    bougui New Member

    Joined:
    Jun 16, 2010
    Messages:
    27
    Likes Received:
    0
    I have the exact same question but with v 1.9 and I did not see anywhere, how I could subscribe to this thread so I'm adding my post ;-)





    thanks for any clue on this
     
  4. wrt54gl

    wrt54gl New Member

    Joined:
    Feb 11, 2011
    Messages:
    14
    Likes Received:
    0
    Here is my setup:
     
  5. tom

    tom Proxmox Staff Member
    Staff Member

    Joined:
    Aug 29, 2006
    Messages:
    11,056
    Likes Received:
    49
    > dir: backup
    > path /var/lib/vz/backup

    you cannot use a backup target under /var/lib/vz, this would create an infinite loop for LVM snapshots. use a backup target outside /var/lib/vz.
     
  6. tom

    tom Proxmox Staff Member
    Staff Member

    Joined:
    Aug 29, 2006
    Messages:
    11,056
    Likes Received:
    49
    you cannot mark local storage like /var/lib/vz/dump as "shared". its local storage and NOT shared so donĀ“t mark it as shared.

    backup: if you want LVM snapshots, you need to define a backup target outside /var/lib/vz
     
  7. bougui

    bougui New Member

    Joined:
    Jun 16, 2010
    Messages:
    27
    Likes Received:
    0
    Thanks Tom.

    Have a good day,

    Guillaume
     
  8. wrt54gl

    wrt54gl New Member

    Joined:
    Feb 11, 2011
    Messages:
    14
    Likes Received:
    0
    Thanks Tom It all works perfectly now.
     

Share This Page