[SOLVED] Error "Could not statfs: No such file or directory"

OfficerCat

Member
Aug 2, 2019
4
0
6
24
Whenever i try to delete a snapshot of a Windowsmachine, that includes RAM, i get this Error "TASK ERROR: btrfs error: ERROR: Could not statfs: No such file or directory".

It leaves my VM in a "locked" state.

I checked if the snapshot has been deleted, and in fact it was.
After using "qm unlock *VMID*" i can use the VM as usual, tho it still shows the snapshot in GUI.

If i use " delsnapshot --force " in console the snapshot disappears also from Gui

I am wondering if i missconfigured something, or if its just how it is at the moment for Window VMs.

With Linux VM's and Containers i don't have this issue

Its not a productive environment just my playground.

If anyone has an Idea i would be greatfull if you could share it with me / us.

pveversion --verbose
proxmox-ve: 7.0-2 (running kernel: 5.11.22-3-pve)
pve-manager: 7.0-11 (running version: 7.0-11/63d82f4e)
pve-kernel-5.11: 7.0-7
pve-kernel-helper: 7.0-7
pve-kernel-5.11.22-4-pve: 5.11.22-8
pve-kernel-5.11.22-3-pve: 5.11.22-7
pve-kernel-5.11.22-1-pve: 5.11.22-2
ceph-fuse: 15.2.13-pve1
corosync: 3.1.2-pve2
criu: 3.15-1+pve-1
glusterfs-client: 9.2-1
ifupdown2: 3.1.0-1+pmx3
ksm-control-daemon: 1.4-1
libjs-extjs: 7.0.0-1
libknet1: 1.21-pve1
libproxmox-acme-perl: 1.3.0
libproxmox-backup-qemu0: 1.2.0-1
libpve-access-control: 7.0-4
libpve-apiclient-perl: 3.2-1
libpve-common-perl: 7.0-6
libpve-guest-common-perl: 4.0-2
libpve-http-server-perl: 4.0-2
libpve-storage-perl: 7.0-10
libspice-server1: 0.14.3-2.1
lvm2: 2.03.11-2.1
lxc-pve: 4.0.9-4
lxcfs: 4.0.8-pve2
novnc-pve: 1.2.0-3
proxmox-backup-client: 2.0.9-2
proxmox-backup-file-restore: 2.0.9-2
proxmox-mini-journalreader: 1.2-1
proxmox-widget-toolkit: 3.3-6
pve-cluster: 7.0-3
pve-container: 4.0-9
pve-docs: 7.0-5
pve-edk2-firmware: 3.20200531-1
pve-firewall: 4.2-2
pve-firmware: 3.3-1
pve-ha-manager: 3.3-1
pve-i18n: 2.4-1
pve-qemu-kvm: 6.0.0-3
pve-xtermjs: 4.12.0-1
qemu-server: 7.0-13
smartmontools: 7.2-1
spiceterm: 3.2-2
vncterm: 1.7-1
zfsutils-linux: 2.0.5-pve1
 

fiona

Proxmox Staff Member
Staff member
Aug 1, 2019
2,182
403
88
Hi,
Whenever i try to delete a snapshot of a Windowsmachine, that includes RAM, i get this Error "TASK ERROR: btrfs error: ERROR: Could not statfs: No such file or directory".
thanks! I was able to reproduce the issue.

It leaves my VM in a "locked" state.

I checked if the snapshot has been deleted, and in fact it was.
After using "qm unlock *VMID*" i can use the VM as usual, tho it still shows the snapshot in GUI.

If i use " delsnapshot --force " in console the snapshot disappears also from Gui

I am wondering if i missconfigured something, or if its just how it is at the moment for Window VMs.

With Linux VM's and Containers i don't have this issue
The issue should affect Linux VMs too (and also containers with more than one volume, but for containers, it shouldn't be possible to trigger via GUI).

Its not a productive environment just my playground.
I'd hope so, as BTRFS integration is currently only a technology preview ;)

If anyone has an Idea i would be greatfull if you could share it with me / us.
I sent a patch.
 

OfficerCat

Member
Aug 2, 2019
4
0
6
24
Hi,

thanks! I was able to reproduce the issue.


The issue should affect Linux VMs too (and also containers with more than one volume, but for containers, it shouldn't be possible to trigger via GUI).


I'd hope so, as BTRFS integration is currently only a technology preview ;)


I sent a patch.
Ah good to see, that its not just me and my bad knowledge of BTRFS ;)

I will apply that patch asap, tho i am not sure if i will be able before next week.

Thanks for your help ! :D
 

djzer0g

New Member
Oct 1, 2021
7
1
3
45
new here .... i have this issue as well, but not sure how patches are applied.
like REALLy new.
 

Benjam

New Member
Sep 13, 2021
15
3
3
45
Hi everybody,

I've got the same problem, but I don't know how to get and apply the patch.
Can someone explain a little the way to do it?

Thanks in advance.
Bests regards,

Benjam
 

fiona

Proxmox Staff Member
Staff member
Aug 1, 2019
2,182
403
88
EDIT: fix is included in libpve-storage-perl >= 7.0-13, so I removed the commands for manually applying.
 
Last edited:

Benjam

New Member
Sep 13, 2021
15
3
3
45
Hi,

Thanks for the method to patch.
I try but patch make an error. I will try again later.
But it's not very important because the bug don't appear everytime.
I do with this for now.
Thanks à lot

Best regards,
Benjam
 

fiona

Proxmox Staff Member
Staff member
Aug 1, 2019
2,182
403
88
umm edit because I might messed up file myself
To reinstall the packaged file use apt install --reinstall libpve-storage-perl. Note that the fix is already included with libpve-storage-perl >= 7.0-13.
 

About

The Proxmox community has been around for many years and offers help and support for Proxmox VE, Proxmox Backup Server, and Proxmox Mail Gateway.
We think our community is one of the best thanks to people like you!

Get your subscription!

The Proxmox team works very hard to make sure you are running the best software and getting stable updates and security enhancements, as well as quick enterprise support. Tens of thousands of happy customers have a Proxmox subscription. Get your own in 60 seconds.

Buy now!