[SOLVED] ceph mds question

Discussion in 'Proxmox VE: Installation and configuration' started by RobFantini, Dec 8, 2018 at 12:12.

  1. RobFantini

    RobFantini Active Member
    Proxmox VE Subscriber

    Joined:
    May 24, 2012
    Messages:
    1,475
    Likes Received:
    18
    so we have 7 nodes set up to use ceph.

    I am starting to test ceph-fs

    does it make sense to have all nodes be a mds?

    or like mons limit it to 3 ?

    for 'hotstandby parameter option' - I assume all mds systems should use that option - if not please advise.

    thanks
     
  2. wolfgang

    wolfgang Proxmox Staff Member
    Staff Member

    Joined:
    Oct 1, 2014
    Messages:
    4,072
    Likes Received:
    250
    Hi,
    mds work active-backup so only one MDS is active and the other wait for takeover.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  3. RobFantini

    RobFantini Active Member
    Proxmox VE Subscriber

    Joined:
    May 24, 2012
    Messages:
    1,475
    Likes Received:
    18
    OK and
    Is it a good practice in a 5 or 7 node cluster to have all nodes be a MDS backup?
     
  4. Alwin

    Alwin Proxmox Staff Member
    Staff Member

    Joined:
    Aug 1, 2017
    Messages:
    1,741
    Likes Received:
    151
    Not really, the standby MDS need to sync with the primary MDS and as long as you don't see the MDS getting overloaded with client traffic, there is no need to put away the extra resources.
     
    Stop hovering to collapse... Click to collapse... Hover to expand... Click to expand...
  5. RobFantini

    RobFantini Active Member
    Proxmox VE Subscriber

    Joined:
    May 24, 2012
    Messages:
    1,475
    Likes Received:
    18
    OK then I'll just use 3.
     
  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice