Cannot start VM - KVM internal error. Suberror: 1

mbartho

New Member
Jan 5, 2021
7
0
1
44
I have been working on moving the storage of VM's from an NFS share on my TrueNas core server to a ZFS over iSCSI share on my TrueNas server. I have ZFS over iSCSI all set up and it appears to be operational. I transferred of one of the VM hard drives from the NFS storage to the ZFS storage but I am not able to start the VM. It just hangs at "Booting from hard drive". When I check the syslog I see the following:

Jan 14 13:58:02 proxmox pvedaemon[30147]: starting vnc proxy UPID:proxmox:000075C3:0293549D:6000A24A:vncproxy:107:michael@pam:
Jan 14 13:58:05 proxmox QEMU[30119]: KVM internal error. Suberror: 1
Jan 14 13:58:05 proxmox QEMU[30119]: emulation failure
Jan 14 13:58:05 proxmox QEMU[30119]: EAX=000000e6 EBX=0010a8d8 ECX=0010ac40 EDX=00000020
Jan 14 13:58:05 proxmox QEMU[30119]: ESI=00008d59 EDI=00100004 EBP=0007ffe4 ESP=0007ffb4
Jan 14 13:58:05 proxmox QEMU[30119]: EIP=ffb98a19 EFL=00010012 [----A--] CPL=0 II=0 A20=1 SMM=0 HLT=0
Jan 14 13:58:05 proxmox QEMU[30119]: ES =0010 00000000 ffffffff 00c09300 DPL=0 DS [-WA]
Jan 14 13:58:05 proxmox QEMU[30119]: CS =0008 00000000 ffffffff 00c09b00 DPL=0 CS32 [-RA]
Jan 14 13:58:05 proxmox QEMU[30119]: SS =0010 00000000 ffffffff 00c09300 DPL=0 DS [-WA]
Jan 14 13:58:05 proxmox QEMU[30119]: DS =0010 00000000 ffffffff 00c09300 DPL=0 DS [-WA]
Jan 14 13:58:05 proxmox QEMU[30119]: FS =0010 00000000 ffffffff 00c09300 DPL=0 DS [-WA]
Jan 14 13:58:05 proxmox QEMU[30119]: GS =0010 00000000 ffffffff 00c09300 DPL=0 DS [-WA]
Jan 14 13:58:05 proxmox QEMU[30119]: LDT=0000 00000000 0000ffff 00008200 DPL=0 LDT
Jan 14 13:58:05 proxmox QEMU[30119]: TR =0000 00000000 0000ffff 00008b00 DPL=0 TSS32-busy
Jan 14 13:58:05 proxmox QEMU[30119]: GDT= 00008280 00000027
Jan 14 13:58:05 proxmox QEMU[30119]: IDT= 00000000 00000000
Jan 14 13:58:05 proxmox QEMU[30119]: CR0=00000011 CR2=00000000 CR3=00000000 CR4=00000000
Jan 14 13:58:05 proxmox QEMU[30119]: DR0=0000000000000000 DR1=0000000000000000 DR2=0000000000000000 DR3=0000000000000000
Jan 14 13:58:05 proxmox QEMU[30119]: DR6=00000000ffff0ff0 DR7=0000000000000400
Jan 14 13:58:05 proxmox QEMU[30119]: EFER=0000000000000000
Jan 14 13:58:05 proxmox QEMU[30119]: Code=?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? <??> ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ?? ??

I have also attempted to perform a restore from backup using the zfs over iSCSI share as storage. I received the same error. Any thoughts on what is causing the error? I spent some time looking for a resolution and I was not able to find one. Is this a configuration issue or a bug in the software?
 
Last edited:

mbartho

New Member
Jan 5, 2021
7
0
1
44
As a follow-up, attempted to create a new VM installing Debian using the "ZFS over iSCSI" storage and ran into the following error:

Unable to install GRUB in /dev/sda
Executing 'grub-install /dev/sda' failed.
This is a fetal error

Hopefully, someone can provide some guidance as I am at a loss.
 

About

The Proxmox community has been around for many years and offers help and support for Proxmox VE and Proxmox Mail Gateway. We think our community is one of the best thanks to people like you!

Get your subscription!

The Proxmox team works very hard to make sure you are running the best software and getting stable updates and security enhancements, as well as quick enterprise support. Tens of thousands of happy customers have a Proxmox subscription. Get your own in 60 seconds.

Buy now!